Delta; 4 Hz.’e kadar yayılmış olan frekanstır. Delta frekansları en yavaş ve yüksek olan dalgalardır. Normalde yetişkinler uykudayken ağır dalga şeklinde görülür. Aynı zamanda bebeklerde de görülür. Alt kortikal bölge lezyonlarında, genel yayılmış olan lezyonlarda, metabolik hidresefalüslerde veya derin yumuşak doku lezyonlarında da görülebilir. Bu, yetişkinlerde daha çok alın bölgesinde (frontal) (orn.: FİRDA - Frontal Periyodik Ritmik Delta) ve çocuklarda da arka, hipofiz bezi bölgelerinde (örn.: OİRDA - Oksipital Periyodik Ritmik Delta) göze çarpar. Teta; 4 Hz.‘ten 7 Hz.’e kadar yayılmış olan frekanstır. Teta genelde çocuklarda görülür. Yaşça daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde tahrik olma durumunda, rehavet çökme halinde ve meditasyon sırasında da görülebilir. Teta’nın aşırı olduğu durumlar, olağandışı aktivite olduğuna işarettir. Alt kortikal bölge lezyonlarında, genel yayılmış olan lezyonlarda, metabolik hidresefalüslerde veya derin yumuşak doku lezyonlarında da görülebilir. Bu aralığın rahatlama, meditasyon ve yaratıcılık halindeki durumlarla da ilintili olduğu rapor edilmiştir. Alfa; 8 Hz.‘ten 12 Hz.’e kadar yayılmış olan frekanstır. Hans Berger’in ritmik EEG aktiviteleri sonucu ilk defa adlandırılan dalga alfa frekansıdır. Beynin her iki arka tarfında da görülür, dominant tarafta daha çoktur. En çok gözler kapalı olarak rahatlanıldığında görülür ve gözler açıldığında bu azalır. Daha küçük çocuklarda bu dalgalar 8 Hz.‘ten daha yavaştır. Alfa’nın olağandışı görüldüğü zamanlar da olabilir; mesela koma halindeyken alfa dağılmış bir şekilde görülür ve dışarıdan gelen bir uyarana tepki vermez. Bu duruma da ‘alfa koma’ denir. Beta; 12 Hz.‘ten 30 Hz.’e kadar yayılmış olan frekanstır. İki tarafa da simetrik bir şekilde dağılmış olan ve frontal alandaki en belirgin dalgadır. Beta faaliyeti motor davranışlarla bağlantılıdır ve genelde aktif hareket halindeyken azalır. Düşük seviyelerdeki çoklu veya farklı beta dalgaları aktif, meşgul veya kaygılı düşünme hali ve aktif konsantrasyon ile ilintilidir. Ritmik beta ile dominant frekanslar farklı patolojiler ve ilaç etkileri (özellikle benzodiazepin) ile ilişkilidir. Kortikal hasarlarda hiç görülmeyebilir veya seviyesi düşebilir. Beta frekansı en çok kişi eğer tetikteyse veya kaygılıysa görülür. Gama; 30 Hz.‘ten 100 Hz.’e kadar yayılmış olan frekanstır. Gama dalgaları, bir amaç uğruna belli bir bilişsel veya motor işleyişi için nöronları birarada tutar.
Binoral Frekans Farklılıkları (İki Kulaklı Frekans Farklılıkları - BFD )SAS Binoral Frekans Farklılıkları ‘Binoral Vuruş (duyum)’u baz alır ve çoğu programlarımızda bu sesleri duyabilirsiniz.Binoral Duyumun kısa geçmişi: İlk defa 1839’da, Alman araştırmacı H. Döve tarafından keşfedildi. Binoral Duyum, iki kulaktan da değişik ve biraz farklı frekanslarda ayrı ayrı iki kulağa da verilen tonların algılanmasıdır. Etkisi kulaklarda değil, beyinde algılanır. Kulaklardan ve omurilikten gelen noral çıktılar tarafından üretilir; sesin yönünü belirlemeye çalışır.
SAS Binoral Frekans Farklılıkları, kişide kademeli değişiklikler sağlayan gelişmiş bir metottur. Bu metotta aşağıdaki frekanslar kullanılmaktadır:
A = 3 Hertz (Delta)
B = 6 Hertz (Teta)
C = 10 Hertz (Alfa)
D = 14 Hertz (Düşük Beta)
E = 20 Hertz (Orta Beta)
F = 26 Hertz (Yüksek Beta)
G = 40 Hertz (Gama - Yarıküreler arası senkronizasyon frekansı)
SAS Programlarında çoğunluklu olarak ''Aktivasyon'' ve ''Rahatlama'' Binoral Frekans Farklılıkları kullanılmaktadır.
Örnek 1: Programa 10 Hertz ile başlanır ve bir süre sonra belli aralıklarla hızla 26 Hertz'e kadar çıkılır. 26 Hertz’lik frekans yakalandığında programın sonuna kadar o frekans devam eder. Aktivasyon için idealdir, sabahları ve öğleden sonraları verilebilir, fakat uykudan önce verilmemesi önerilir. Hiperaktif kişilerin daha rahat ve sakin olmalarına yardımcı olur.
Örnek 2: Programa 26 Hertz ile başlanır ve bir süre sonra belli aralıklarla 10 Hertz’e kadar inilir. 10 Hertz’lik frekans yakalandığında programın sonuna kadar o frekans devam eder. Kişinin rahatlayabilmesi için verilen ideal bir programdır ve her zaman verilebilir. Yetişkinlerin kendilerini daha huzurlu ve sakin hissetmelerinde yardımcı olur.